


Het Creëren van Unieke Wereldbeelden in Fantasy en Scifi
Wie zegt dat fantasie en wetenschap alleen voor nerds met een bril en een boekenkast vol Star Wars memorabilia zijn? Nou, ik! En ik neem het je niet kwalijk als je het idee hebt dat het bedenken van hele nieuwe werelden alleen iets is voor mensen die ’s nachts met een laserpen zwaaien en ingewikkelde formules fluisteren.
Maar laat me je iets verklappen: het creëren van een unieke wereld is eigenlijk net zoiets als het samenstellen van een gigantische puzzel – waarbij je af en toe een stuk kwijt bent, de doos kwijt bent, en toch stug doorgaat omdat het gewoon té leuk is om op te geven.
In fantasy en scifi kan alles. Letterlijk. Je kunt draken uitvinden die op melkpakken lijken, robots die de was doen (en er beter in zijn dan jij), of steden bouwen die zweven boven de wolken en toch wifi hebben. De truc? Je wereld moet wél kloppen. Alsof je een cake bakt, gooi je niet zomaar alles in de kom, maar je mixt zorgvuldig ingrediënten die samen iets heerlijks worden. Hetzelfde geldt voor je verhaalwereld. Als je magie hebt, bedenk dan hoe het werkt. Als je robots hebt, bedenk dan of ze ook koffie drinken (spoiler: doen ze niet, maar ze willen het graag leren).
En nu even een kleine selfie met mijn eigen boek Balans der Werelden – mijn scifi avontuur dat zich afspeelt in het jaar 2124. Ja, 2124! Dat is de toekomst, maar eigenlijk gewoon onze wereld, een beetje anders. Denk aan technologie die ons leven makkelijker maakt, maar ook aan de gevaren van diezelfde technologie. In Balans der Werelden ontdekte ik dat het bedenken van een toekomstvisie niet alleen gaat over coole gadgets, maar vooral over hoe mensen blijven worstelen met dezelfde dingen als vandaag: macht, vrijheid, en… ja, ook liefdesperikelen (want zonder drama geen verhaal, toch?).
Wat ik vooral leuk vond was het bedenken van die balans tussen wat vertrouwd is en wat totaal nieuw. Mensen die nog steeds ruzie maken, seks hebben, en het allemaal met een twist anders doen. Een samenleving die vooruit is gegaan, maar nog steeds worstelt met oude fouten. Dat maakt je wereld geloofwaardig én spannend. Want zelfs in een futuristische setting wil je dat lezers denken: “Hé, dit had zomaar mijn buurt kunnen zijn!”
Dus, mijn tip aan iedereen die zich wil wagen aan fantasy of scifi: wees niet bang om groot te denken, maar vergeet niet om ook klein te blijven. Hoe ziet die wereld eruit in de kleine details? Wat voor geluid maakt de deur? Ruikt het er naar verse croissants of naar… nou ja, wie weet wat? En hoe reageren mensen op alles wat nieuw is? Juist in die details komt je wereld tot leven.
Wil je zelf eens een kijkje nemen in een toekomst die toch weer heel herkenbaar is? Duik dan gerust in Balans der Werelden. Geen zwevende melkpakken, wel een toekomst die misschien dichterbij is dan je denkt. En wie weet… misschien inspireert het je om je eigen universum te creëren, met robots, draken, of zelfs pratende honden die je dag redden. Want in fantasy en scifi is alles mogelijk – behalve misschien een saaie wereld.
Veel plezier!
Sofi
Reactie plaatsen
Reacties